Itt mindent megtalálhatsz az eMAG Marketplace-ről

Keress könnyedén az összes rendelkezésre álló anyagunkban, hogy megtaláld a számodra szükséges információkat.

Search

Az EAN kód

()

Ebben az útmutatóban az EAN kódról, és annak az eMAG Marketplace platformon betöltött szerepéről lesz szó.

Az EAN kód az árukhoz, termékekhez csatolt cikkszám, ami speciális szkennerek segítségével, optikailag olvasható. Az EAN kódokat, melyek egész Európában használatosak, a Nemzetközi Cikkszám Azonosító Szövetség hozta létre. A megnevezés is innen származik, EAN, azaz European Article Number.

Az EAN kódokat a gyártás és az ipar számos területén használják. Megjelenését tekintve különböző vastagságú és mennyiségű fekete sávból áll, fehér alapon. Hosszát a leolvasandó adatmennyiség határozza meg. Mivel az EAN a legismertebb vonalkód-szabvány, világszerte használják kiskereskedelmi áruk jelölésére.

Az EAN lehet EAN-8 vagy EAN-13 típusú, és a termék vonalkódja alatt található.

  • EAN-8 – egy tömörített változat, kifejezetten kisebb méretű termékekhez.

  • EAN-13 pedig egy nemzetközi vonalkód kiskereskedelmi termékekhez.

Ezeket az egyezményes, azonosításra szolgáló kódokat az eMAG Marketplace felületen általánosan EAN kódnak nevezzük, mivel ez a legelterjedtebb hazánkban, és a legtöbb kiskereskedelmi termék esetén alkalmazható.

 

 Mi a teendő, ha nincs EAN kódja?

 

Érvényes EAN kód hiányában termékeihez EAN kódot kell igényelnie ahhoz, hogy feltölthesse őket az eMAG Marketplace felületre. Ezeket a kódokat hiteles forrásból a GS1 Magyarország Nonprofit Zrt-n, vagy más GS1 Tagszervezeten keresztül szerezheti be. A GS1 azonosítási szabványai alapján termékeit hiteles és a kereskedelem egyéb területén is alkalmazható, globális, egyedi kóddal láthatja el.

A GS1 szabályzata szerint egy terméken vonalkódot elsősorban a gyártónak vagy a márkatulajdonosnak van joga elhelyezni. Amennyiben ezt nem teszi meg, az azonosítás jogát átengedheti a termék forgalmazójának.

Az EAN kód egyedi minden egyes termékmodellhez vonatkozóan. Ennek köszönhetően az eMAG Marketplace platform összekapcsolja azokat a termékeket, melyeknek ugyanaz az EAN kódjuk.

 

A termék azonosítására szolgáló egyéb kódok

 

  • Az ISBN – egy olyan numerikus kód, ami a könyvek kereskedelmi azonosítására szolgál. ISBN, ISBN-10 és ISBN-13 típusú lehet.

  • Az ISMN – a zenei kiadványok azonosító kódja

  • Az ISSN – az időszaki kadványok nemzetközi azonosítója, egy sorozatos kiadvány vagy folyóirat valamely címének egyedi azonosítására szolgál

  • Az UPC-A – tömörített, kifejezetten kiskereskedelmi termék jelölésére használt kód

  • Az UPC-E –Az UPC-A sokkal kompaktabb verziója, mivel itt a “plusz” nullák elhagyásra kerülnek

Az eMAG Marketplace felületen a termékkategóriától függően az EAN kód megadása opcionális vagy kötelező lehet. Azonban a kód megadása idővel valamennyi termékkategóriában kötelezővé válik, így javasoljuk, hogy az összes feltöltött termék esetén adjon meg EAN kódot. A megadott érték minden esetben validálásra kerül, még akkor is, ha az EAN csak opcionális mező volt.

Honnan tudhatja meg a termék EAN kódját?

 

 Az EAN-kód jól látható helyen, a termék csomagolásán található. Vannak olyan termékek is, ahol a csomagoláson és a terméken is szerepel EAN kód. Ilyen esetben kérjük, a terméken lévőt használja.

Amennyiben több EAN-kóddal rendelkezik egy termékhez, valamennyit megadhatja, a plusz jelre kattintva.

Ebben az útmutatóban részletesen áttekintettük az EAN kóddal kapcsolatos tudnivalókat. A termékek feltöltésével kapcsolatban további információkat talál az eMAG Academy menüpontban.

 

Sikeres értékesítést!

 

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

EXPLOREAZĂ RECOMANDĂRILE NOASTRE