Itt mindent megtalálhatsz az eMAG Marketplace-ről

Keress könnyedén az összes rendelkezésre álló anyagunkban, hogy megtaláld a számodra szükséges információkat.

Search

Mi a különbség a kupon és az utalvány között?

()

Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy az elkövetkező időszakban várhatóan a szokásosnál több vásárló fog eMAG ajándékutalvánnyal fizetni, hiszen az eMAG összesen 1.6 millió vásárlója részére kiállította a 3000 forintos utalványokat. Emiatt is fontosnak éreztük, hogy az utalványok felhasználásával és elszámolásával kapcsolatban áttekintsük a legfontosabb tudnivalókat.

A vásárlók által felhasznált, eMAG által kiállított ajándékutalványok (voucherek) elfogadása kötelező. Erre az elvárásra az Általános Értékesítési Feltételek 16.8-as pontja is kitér. A felhasznált utalványok összege a megadott elszámolási időszakoknak megfelelően kerül kompenzálásra, és az adott időszakra összesen felhasznált összeg, mint az eMAG által fizetendő tétel kerül bele az elszámolásba.

Fontos kérdés, hogy mi a különbség a kupon és az utalvány között?

 

Kupon

A kupon, egy %-os kedvezmény, minden esetben áfafizetési kötelezettséget von maga után, ugyanolyan áfakulccsal, mint a termék ÁFA-ja (annak a terméknek, amire a kupont felhasználták). Csökkenti a termék vételárát, tehát a számla bruttó végösszege a kupon általi kedvezménnyel is kevesebb lesz.

Utalvány

Az utalványokat, azaz voucher-eket (vagy gift card-okat) az eMAG bocsájtja ki vásárlói számára különböző promóciók esetén, vagy ha a megrendelést követően a vásárló élt termékvisszaküldési jogával, és az összeg visszafizetését ajándékutalvány formájában kérte. Ilyen esetekben a vételárat később elkölthetik nálunk, mind az eMAG, mind Marketplace partnereink által forgalmazott termékek vásárlására.

Az utalványt a számlázás során ÁFA körön kívüli tételként kell feltüntetni, ezért nem csökkenti a számla bruttó végösszegét, a számlát a termék + szállítási költség utalvány nélküli összegéről kell kiállítani. (Mivel az eMAG által kibocsátott utalványok többcélú utalványnak minősülnek ezért 0% ÁFA terheli, és csak a fizetendő összeget csökkenti). Mivel ez egy speciális fizetési forma, fel kell tüntetni a számlán, például: hogy „Utalvánnyal fizetve”, vagy amennyiben nem a teljes vételárat fedezi az utalvány, akkor a fennmaradó fizetendő összeget, akár megjegyzésként is, de szükséges feltüntetni.

Hogyan számlázandó a tétel?

Ha utalványt vagy kupont használtak fel a rendelés leadásakor, akkor ez az admin felületen, a Rendelések menüpontban, a rendelés részleteinél kerül feltüntetésre, és a fizetendő összegből levonásra kerül egy “Vásárlási utalvány beváltás” vagy „Kedvezmény utalványok szerint” (ajándékutalványoknál) vagy „Kupon kedvezmény” (kupon) megnevezésű tétel. Ez a vásárló által fizetendő tétel végösszegét csökkenti.

Példa utalvány felhasználására:

Példa kupon felhasználására:

FONTOS! a kupon a számla bruttó végösszegét így a fizetendő összeget is csökkenti, az utalvány pedig csak a fizetendő összeget.

A számla kiállításakor (a vásárló részére) a rendelés részletei szerint fel kell tüntetni, hogy az összeg része (vagy egésze) már utalvány formájában megfizetésre került.

Hogyan kerül sor az elszámolásra?

Már nincs szükség a pénzbekérő dokumentum feltöltésére, mivel a kompenzáció automatikusan történik.

Amikor befejezettre módosul a rendelés státusza, ahol utalványt vagy kupont használtak fel, a vonatkozó elszámolási időszakban kiállít a rendszer erre egy DV típusú adatlapot, és a tétel eszerint automatikusan bekerül az elszámolásba, vagyis a kártyás fizetéseket nem csak a jutalékszámla összegével csökkentjük, hanem ezt is belekalkulálja a rendszer, mint általunk fizetendő tételt.

A pontos számlázás érdekében fontos, hogy egyeztess könyvelőddel is!

 

Sikeres értékesítést kívánunk!

How useful was this post?

Click on a star to rate it!

Average rating / 5. Vote count:

No votes so far! Be the first to rate this post.

We are sorry that this post was not useful for you!

Let us improve this post!

Tell us how we can improve this post?

EXPLOREAZĂ RECOMANDĂRILE NOASTRE